Instituut voor sport en bewegen.
Veelgestelde vragen
We hebben een aantal veelgestelde vragen alvast voor je beantwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Over de afspraak
Hoe kan ik me voorbereiden op een sportmedisch onderzoek?
- De dag voorafgaand aan het onderzoek en de dag van het onderzoek mag je geen zware inspanning verrichten.
- We vragen je om vlak voor het onderzoek geen koffie of thee te drinken.
- Bij SportmedX krijg je voorafgaand aan het onderzoek een potje voor de urinetest. Je kunt je ochtendurine ook in een afsluitbaar urinepotje meenemen naar het onderzoek. Deze zijn te koop bij de apotheek.
- Als je een hardloper bent, is het zinvol om je hardloopschoenen mee te brengen. Na afloop heb je de mogelijkheid om bij SportmedX te douchen.
- We starten het sportmedische onderzoek met het bespreken van de medische vragenlijst. Deze vragenlijst kun je thuis invullen en meenemen naar je afspraak.
Wat moet ik meenemen naar een sportmedisch onderzoek of sportkeuring?
Neem altijd een sportbroekje, pinpas en de ingevulde vragenlijst mee. Heb je een afspraak voor een groot sportmedisch onderzoek, inspanningstest of een KNWU, NTFU keuring met fietstest? Neem dan ook je sportschoenen en fietsschoenen mee.
Wanneer heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?
Als je een afspraak wilt maken bij de volgende spreekuren, heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts wanneer je komt voor een consult tijdens het spreekuur.
Je hebt geen verwijsbrief nodig als je komt voor een Sportmedisch onderzoek en/of verplichte sportkeuring.
Wat moet ik doen als ik een afspraak wil verzetten of annuleren?
Als je je afspraak wilt verzetten of annuleren, laat dit ons dan zo snel mogelijk weten. Dit kun je het beste doen door te bellen naar 053 – 43 43 888. Afspraken die minimaal 24 uur van tevoren zijn afgezegd, brengen we niet in rekening. Let op: als je je niet of te laat afmeldt, zijn wij helaas genoodzaakt om de gereserveerde tijd in rekening te brengen. Deze rekening kun je niet bij de zorgverzekeraar declareren.
Welke sportschoenen moet ik meenemen?
De sportschoenen die je nu gebruikt tijdens het sporten. Beoefen je meerdere sporten? Neem dan per sport één paar sportschoenen mee.
Algemene vragen
Met welke vragen kan ik terecht bij de sportarts?
Bij de sportarts kun je terecht met vragen over het houdings- en bewegingsapparaat, zoals spier- en gewrichtsklachten (als fysiotherapie niet helpt). Dus van voet- of hielklachten tot nek en schouderklachten. Verder kun je terecht voor:
- Klachten gerelateerd aan inspanning. Denk aan snelle vermoeidheid of verzuring, benauwdheid, maag -darmklachten en overtrainingsklachten.
- Voeding, trainingsrichtlijnen, medicijngebruik, etc.
- (Chronische) ziekte en sport. Bijvoorbeeld bij vragen over hervatten van sport na een operatie of chemotherapie.
- Prestatieverbetering.
Wat is een ECG?
ECG staat voor elektrocardiogram, beter bekend als een hartfilmpje. Met een ECG wordt de werking van het hart onderzocht. Er zijn twee soorten ECG’s:
- Rust ECG. Tijdens een rust ECG span je je niet in en blijf je rustig liggen zodat we de conditie van het hart in rust kunnen onderzoeken.
- Inspannings-ECG. Tijdens een inspannings-ECG moet je juist bewegen, zodat we de conditie van je hart kunnen onderzoeken tijdens inspanning. Een inspannings-ECG vindt meestal plaats op een loopband of een fiets.
Tijdens een ECG worden electroden op je huid geplakt die signalen opvangen en resulteren in een lijn en curven op een scherm of op papier. Bij afwijkingen kunnen hartaandoeningen worden gesignaleerd, zoals hartritmestoornissen, ontstekingen of een hartinfarct.
Wat is een longfunctietest?
Een longfunctietest is een soort blaastest waarmee de sportarts de kracht en inhoud van je longen onderzoekt en bepaalt of je een gezonde longfunctie hebt. De test wordt afgenomen met behulp van een zogenoemde spirometer waar je meerdere keren maximaal door in- en uitademt. Vooraf krijg je een neusklem op. De longfunctietest is een onderdeel van het sportmedisch onderzoek.
Waarom wordt er bij sommige behandelingen of consulten wel BTW berekend en bij andere niet?
Per 1 januari 2008 is de BTW vrijstelling voor medische diensten gewijzigd. Als gevolg van deze wijziging zal de BTW vrijstelling uitsluitend kunnen worden toegepast voor behandelingen die de gezondheidskundige verzorging van de mens ten doel hebben. Bij het ontbreken van een dergelijk doel is 21% BTW verschuldigd. De beoordeling hiervan ligt bij de behandelend arts.
Is Sportmedx aangesloten bij FSMI?
Ja, SportmedX is aangesloten bij de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI).
Is Sportmedx SCAS gecertificeerd?
Ja, SportmedX is gecertificeerd volgens de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS).