Blessure aan je schouder

Vooral in werp- slag en krachtsporten komen schouderblessures vaak voor. Ook zwemmers, waterpoloërs, judoka’s, volleyballers en motorcrossers hebben er regelmatig last van. De meest voorkomende schouderblessures zijn:

Overbelasting
Doordat je bij veel sporten steeds dezelfde bovenhandse beweging maakt, kunnen er structuren in de schouder overbelast raken. Een overbelastingsblessure begint vaak als een pijntje na een intensieve training of wedstrijd. Zo’n pijntje is op zich niet erg, maar als het past bij overbelastingsklachten en je past de trainingsbelasting of techniek niet tijdig aan, dan kan het zich ontwikkelen in een langdurige overbelastingsklacht die je beperkt in het sporten. Het tijdig herkennen, nemen van relatieve rust en starten met gerichte oefentherapie is vaak de oplossing voor dit soort blessures.

Bandletsels
De meest voorkomende schouderblessure is een bandletsel. Meestal ontstaat dit als gevolg van een val of, in geval van contactsporten, door een botsing. De schouder is uit de kom, er zit een scheuring in het kapsel of er is sprake van zogenoemde Cuffletsel. Dit is een letsel van één van de vier rotator cuff spieren. Deze zijn belangrijk zijn bij het stabiliseren van de schouder en het in gang brengen van de bewegingen van het schoudergewricht. Behandeling van bandletsel kan op verschillende manieren, waaronder oefentherapie om de spieren rond de schouder zo stevig mogelijk te maken. Soms is een kijkoperatie nodig. Daarbij worden het kapsel en de banden stevig op de schouderkom gezet.

Schouderfracturen
Veel sporters, waaronder schaatsers en wielrenners hebben na een val te maken gehad met een schouderbreuk. Soms is de breuk te behandelen door het dragen van een mitella, maar in andere gevallen is een operatie nodig. In dat geval moeten de beide botfragmenten dichter bij elkaar worden gebracht.

A-C gewricht
Het A-C gewricht zit op de punt van je schouder. Een blessure aan dit gewricht komt met name voor bij contactsporten, skiën en wielersporten. Vaak is het een gevolg van een val op de gestrekte arm. De klachten zijn pijn, zwelling en/of een afwijkende stand van het sleutelbeen (ook wel pianotoets) genoemd. Dit kan variëren van mild tot ernstig. De milde letsels zijn vaak goed te behandelen met behulp van pijnstilling, een mitella, of oefeningen. Het herstel duurt dan meestal 4 tot 6 weken. Bij acute, aanhoudende of chronische klachten wordt de blessure vaak operatief behandeld.

Wat nu?
Neem bij acute klachten contact op met de Spoedeisende Hulp of de huisartsenpost.

Heb je last van chronische klachten? Dan raden we je aan om een afspraak te maken bij SportmedX. Onze specialisten adviseren je graag over de beste aanpak en behandeling. Hiervoor heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

Heb je geen verwijzing? Dan raden wij je aan om een verwijzing aan te vragen bij je huisarts. Als voorbereiding kun je het intakeformulier downloaden, invullen en versturen naar info@sportmedx.nl, of neem het mee naar je consult.

© 2020 SportmedX | Webdesign: HPU internet services