Terugblik door medisch team Alpe d'HuZes 2017

De Alpe d'HuZes 2017 begon rustig, maar eindigde in het afbreken van het evenement en een evacuatie van deelnemers en toeschouwers op de berg. Youri Poelemeijer, PhD Candidate Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) & Teamleider Medisch Team Alpe d’HuZes, blikt terug.

Op zondag 28 mei vertrok een colonne voertuigen vanuit Nederland richting de Franse Alpen om gestructureerde en verantwoorde medische zorg te verlenen vóór en tijdens de Alpe d’HuZes 2017. 22 enthousiaste, ervaren medici en paramedici (de teamleiders) stuurden een groep van zo’n 120 vrijwilligers aan, onder begeleiding van Tom van Thiel (clustercoördinator medisch team Alpe d’HuZes) en Bob Knippenberg (chirurg HagaZiekenhuis). Het team bestond uit chirurgen met diverse aandachtsgebieden, huisartsen, sportartsen, opleidingsassistenten, anesthesisten, OK-assistenten, verpleegkundigen, maar ook manueel- en fysiotherapeuten.

Vanaf het moment van aankomst in de Franse Alpen vond er dagelijks een crisisoverleg plaats met de belangrijkste clusters van de organisatie. Het geheel werd op verzoek van de Alpe d’HuZes gecoördineerd door een traumachirurg.

Medische posten
In de dagen voorafgaand aan de Alpe d’HuZes werd zowel aan de start als aan de finish een medische post ingericht voor mensen met uiteenlopende medische vragen, klachten of problemen, elk bemand door minimaal twee BIG-geregistreerde artsen. De mensen die zich daar meldden werden medisch onderzocht en waar mogelijk behandeld onder toezicht van een medisch specialist, in samenwerking met het academisch ziekenhuis in Grenoble en lokale huisartsen. Daarnaast was er een grote groep fysiotherapeuten en studenten aanwezig, voor deelnemers en toeschouwers met spier gerelateerde klachten.

Om de (trauma)zorg goed te kunnen coördineren en de kwaliteit van de zorg te waarborgen tijdens het evenement, zijn er twee extra medische posten ingericht op het parcours in bocht 7 en bocht 16.

De start van de Alpe d’HuZes
Op donderdagmorgen, de dag van de Alpe d’HuZes, werden alle toegangswegen rondom de Alpe d’Huez om 4.00 uur in de ochtend afgesloten voor extern verkeer, voor de officiële start om 4.30 uur. Bij de start blijft het meestal bij de medische behandeling van blaren, schaafwonden, verkrampingen en botbreuken, die grotendeels direct op het parcours behandeld en verzorgd kunnen worden. Zo verliep ook de start van deze editie relatief rustig. De enkele valpartijen konden snel worden behandeld, waarna alle deelnemers hun weg vervolgden in de queeste om zes keer de berg te beklimmen.

De Nederlandse ambulance die was meegereisd, fungeerde als mobiele noodopvang voor het geval er acute medische zorg met een anesthesist nodig was. Een een professionele Nederlandse meldkamer stuurde het cluster ‘veiligheid en medisch’ aan via portofoonverkeer.

De eerste ernstige melding
De combinatie van de stijgende temperaturen en de toenemende vermoeidheid, leidde ertoe dat zowel ervaren als onervaren wielrenners meer risico’s durfden te nemen tijdens de afdaling. Om 14.00 uur kwam de eerste serieuze melding binnen via de meldkamer. Een fietser was met hoge snelheid onderuitgegaan in bocht 12.

Volgens protocol verricht de mobiele arts de triage op locatie, waarna de meegereisde Nederlandse ambulance ingeschakeld kan worden. Mochten de verwondingen dusdanig ernstig zijn, dan wordt er via de clustercoördinator contact opgenomen met ‘Les Sapeurs Pompiers’ en het ‘Centre Hospitalier Universitaire de Grenoble’. Samen met het academisch ziekenhuis in Grenoble inventariseert de clustercoördinator de ernst van de situatie, waarna er een ambulance of een helikopter ingezet wordt ingezet voor het vervoer naar het ziekenhuis.

Het bleek te gaan om een jonge deelnemer die de macht over het stuur was verloren. De diagnose van verschillende (ernstige) botbreuken werd enkele uren later in het ziekenhuis te Grenoble bevestigd.

Toen sloeg het weer plotseling om
Toen de avondschemering viel, sloeg het weer in enkele minuten compleet om. De deelnemers werden geconfronteerd met een zeer grote hoeveelheid regen en een forse daling van de temperatuur in combinatie met zware onweersbuien die recht over het parcours trokken. De situatie begon dusdanig kritisch te worden dat de koersleiding de veiligheid van de deelnemers niet meer kon waarborgen en besloot om de koers stil te leggen.Tijdens de evacuatie kwam er wederom een serieuze melding binnen via de meldkamer. Een deelnemer meldt zich met hartklachten, die zo ernstig waren dat direct medisch handelen noodzakelijk was en de patiënt met spoed naar Grenoble vervoerd moest worden.

Vrijwel direct na die melding, kwam er een tweede melding binnen. Een motorrijder was in bocht 6 geraakt door de bliksem en buiten bewustzijn. In samenwerking met één van de motorrijders is de arts uit bocht 7 gemobiliseerd om eerste medische ondersteuning te verlenen. Bij aankomst werd een niet aanspreekbare, schokkende en zeer slecht gecirculeerde patiënt aangetroffen. In samenwerking met de aanwezige anesthesioloog was het mogelijk om na het opstarten van de Basic Life Support, over te gaan op de Advanced Life Support om de patiënt vervolgens middels het Advanced Trauma Life Support protocol op te vangen en te stabiliseren.

Opgeven is geen optie
Door het kordaat optreden van het hele medisch team, kunnen alle slachtoffers het navertellen. De conclusie is eensgezind: De Alpe is een magische plek, waarbij hemel en aarde wordt bewogen om met z’n allen één gezamenlijk doel na te streven en waarbij opgeven geen optie is.

© 2019 SportmedX | Webdesign: HPU internet services