SportmedX sponsort Roparunteam 100% Running Winterswijk!

Op 3 juni gaat de jaarlijkse Roparun weer van start. Tijdens deze estafetteloop van meer dan 500 kilometer halen sporters in teamverband geld op voor de ondersteuning van mensen met kanker. Het team 100% Running Winterswijk gaat de sportieve uitdaging dit jaar voor de tweede keer aan en legt de route af van Hamburg naar Rotterdam. Het team bestaat uit 23 personen, waaronder acht lopers, zes begeleidende fietsers en twee fysiotherapeuten. Daarnaast zijn er de teamleden die het vervoer en de catering verzorgen. SportmedX sponsort het team 100% Running Winterswijk en sprak met twee teamleden Robert Berg en Robert-Jan van Diest.

Samen voor het goede doel
Robert Berg is orthopedisch chirurg in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en verbonden aan het sportspreekuur van SportmedX. In voorgaande jaren heeft hij als lid van het medische team al twee keer de medische begeleiding van de Alpe d’HuZes verzorgd. ‘Dit heb ik met veel plezier gedaan. Maar in die rol ben je vooral bezig met je vak en dan beleef je zo’n evenement toch op een andere manier’, aldus Berg. ‘Ik was daarom op zoek naar een nieuwe uitdaging, waarbij ik me als deelnemer in kan zetten voor het goede doel. Zo kwam ik bij het team 100% Running Winterwijk dat vorig jaar voor het eerst als team deelnam aan de Roparun. Het gevoel dat je je samen met een groep Winterswijkers inzet voor het goede doel, daar doe ik het voor.’

Teamgenoot Robert-Jan van Diest was vorig jaar teamcaptain van het Roparunteam. In die rol was hij de drijvende kracht achter de organisatie van het team. ‘Dat was al een geweldige ervaring, maar dit jaar wil ik nóg meer beleven waar ik het eigenlijk voor doe en daarom ga ik mee als loper’, aldus Robert-Jan.

Voor het hele team geldt dat de motivatie sinds vorig jaar alleen maar groter is geworden, nadat ze vorig jaar vlak voor de start een klap te verwerken kregen. Robert-Jan vertelt: ‘Vorig jaar moesten we het team in de avond voor de start van de Roparun het vreselijke nieuws brengen, dat bij één van onze teamleden kanker was ontdekt en dat hij niet mee kon. Dit sloeg natuurlijk in als een bom en het had een grote impact op het team. De vastberadenheid om zich maximaal in te zetten en er een succes van te maken, werd echter groter dan ooit tevoren. Dit jaar is hij er wel bij, als chauffeur, we zijn zo trots op hem. Dat hij erbij is maakt het natuurlijk extra bijzonder en dat motiveert enorm.’

Goede voorbereiding is het halve werk
De Roparun is een uitputtingsslag voor het hele team. Daarnaast is het van groot belang dat iedereen perfect op elkaar is ingespeeld, om de finish te kunnen halen. Dit vraagt dus om grondige voorbereiding en iedere week urenlang trainen.

De eerste trainingen begonnen vanaf december. De lopers trainden toen zo’n twee keer per week. Naarmate de Roparun dichterbij komt, wordt er drie of vier keer per week getraind. ‘De lopers leggen dan al snel 45 kilometer per week af’, aldus Robert-Jan van Diest. ‘Inmiddels hebben we ook twee teamtrainingen gehad. Dit kun je zien als een generale repetitie. We trainen dan met het hele team, zoals we tijdens de Roparun ook moeten presteren. De langste teamtraining  start  om 3.00 uur ’s nachts in het donker en we gaan door tot 15.00 uur ’s middags. Iedereen binnen het team heeft een belangrijke rol, van de lopers tot de koks. Het is de bedoeling dat het hele team loopt als een geoliede machine, om de lopers zoveel mogelijk in de watten te leggen’, legt Robert-Jan uit.

Bekijk ook de trainingsvideo van 100% running Winterswijk.

Robert Berg gaat dit jaar voor de eerste keer mee als fietser. Iedere loper wordt begeleidt door twee fietsers, één fietser voor en één fietser achter de loper. ‘De fietsers bepalen de route en zorgen voor de veiligheid van de loper. We zijn namelijk ook ’s nachts onderweg en als loper zie je niets in het donker’, aldus Berg.

Hij vervolgt: ‘De uitdaging voor de fietsers zit niet zozeer in de fysieke inspanning. Als fietser ben je ervoor verantwoordelijk dat de loper die je begeleidt veilig de finish haalt. Dat betekent dat je je enerzijds moet aanpassen aan het tempo van de loper, maar er anderzijds ook voor moet zorgen dat de loper niet te snel gaat en het kan volhouden. De fietsers fietsen dus een stuk langzamer dan ze gewend zijn, met als resultaat dat je snel last krijgt van zadelpijn.’

SportmedX sponsort Roparunteam 100% Running Winterswijk!

De Roparun
Tijdens de Roparun wordt het team verdeeld in twee groepen van vier lopers, drie fietsers en een fysiotherapeut. Iedere groep legt per keer zo’n 50 kilometer af in vijf uur. Daarna rust de ene groep uit en gaat de andere groep van start. Vijf uur later staat de eerste groep weer klaar bij het volgende wisselpunt enz. ‘Zo zijn we ruim 48 uur lang non-stop onderweg van Hamburg naar Rotterdam. De fysiotherapeuten zijn bijna constant aan het masseren om de spieren soepel te houden’, aldus Robert Berg.

Robert-Jan voegt daaraan toe: ‘Zo’n 20 kilometer voor de finish leidt de route langs Daniel den Hoed, een locatie van het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. Dat is een bijzonder moment, want de mensen van die kliniek staan en zitten dan allemaal buiten en moedigen de teams aan. Daar krijg ik kippenvel van, daar doe je het toch voor.’

Twee kilometer voor de finish komt het hele team bij elkaar en gaan ze samen richting de finish op de Coolsingel. Daar worden de teams onder luid gejuich en applaus binnengehaald. ‘Als we eenmaal bij de finish aankomen, zijn we uitgeput van de sportieve prestatie en te weinig slaap. Het moment dat je dan samen de finish over gaat, is een enorme ontlading en vaak ook een emotioneel moment. Iedereen heeft zijn eigen redenen om deel te nemen, vaak omdat iemand die ze dierbaar is te maken heeft met kanker.’

Net zoals de andere Roparun teams is 100% Running Winterswijk een hecht team. Dat kan ook bijna niet anders, want na al die uren van voorbereiding en vervolgens ruim 48 uur lang onderweg, maak je wel wat mee met elkaar. ‘Dat je samen diep gaat zorgt voor nog meer verbinding’, aldus Robert.

Minimaal 25.000 euro voor palliatieve zorg
Team 100% Running Winterswijk wil dit jaar minimaal €25.000,- ophalen voor de ondersteuning van mensen met kanker. ‘Met het hele team zetten we ons in voor de palliatieve zorg. Onderzoek doen naar de genezing van kanker is natuurlijk minstens zo belangrijk, maar daar wordt al veel geld voor gedoneerd. Voor de palliatieve kant, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven door het verzachten van de klachten, is minder aandacht, terwijl dit juist direct zichtbaar resultaat oplevert’, aldus Robert-Jan.

De opbrengst van het team 100% running Winterswijk gaat volledig naar de Roparun. ‘De onkosten die we hebben voor bijvoorbeeld eten en drinken, betalen we allemaal uit eigen zak’, aldus Robert-Jan. Ieder team kan een bestemming voor de opbrengst promoten bij de Stichting Roparun. ‘Wij hebben ervoor gekozen om ‘troostkoffers’ voor het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in te dienen als lokale bestemming voor het geldbedrag dat we met ons team ophalen. De ‘troostkoffer’ is een koffer met spullen en voorlichtingsmateriaal over kanker, gericht op kinderen. Voor ouders biedt dit veel houvast om hun kinderen op een begrijpelijke en toegankelijke manier uit te leggen dat papa of mama ziek is en wat dat betekent. Daarnaast biedt het kinderen troost en kan het helpen bij het uiten van hun gevoelens. De Stichting Roparun bepaalt of dit lokale goede doel wordt goedgekeurd’, legt Robert-Jan uit.

SportmedX sponsort Roparunteam 100% Running Winterswijk!

SportmedX is trots op het team 100% Running Winterswijk en het geweldige goede doel waar zij zich voor inzetten. We dragen daarom graag een steentje bij door het team te sponsoren!

Help het team 100% Running Winterswijk ook om het streefbedrag van minimaal €25.000,- te halen! In de centrale hal van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix staat t/m 31 mei een ton waar je je donatie in kunt doen. Daarnaast kun je natuurlijk ook doneren via de website van de Roparun, selecteer dan TEAM 237, dat is het team 100% Running Winterswijk.

Kijk voor meer informatie op www.100runningwinterswijk.nl of www.roparun.nl.

© 2019 SportmedX | Webdesign: HPU internet services