Sleutelbeenfractuur, wel of niet opereren?

Het sleutelbeen (clavicula) is het zwakste botje van het hele lichaam en daardoor erg kwetsbaar. Sleutelbeenfracturen komen dan ook veel voor bij wielersporters. Als zij vallen, kan dit een flinke klap op de schouder en vervolgens op het sleutelbeen tot gevolg hebben. Het sleutelbeen kan de klap niet opvangen en breekt. Het kan voorkomen dat het sleutelbeen door de val is verschoven. Het bot zit dan scheef en op de verkeerde plek. De breuk geneest langzaam en het zorgt voor een stekende pijn. 

De meningen over de beste behandeling van een sleutelbeenfractuur, waarbij het bot is verschoven zijn verdeeld: opereren of niet opereren. Het traumacentrum aan de Universiteit van Leiden is daarom, samen met verschillende ziekenhuizen, een onderzoek gestart naar de behandeling van de meest voorkomende sleutelbeenfracturen. Onder andere de afdelingen acute zorg en traumachirurgie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix hebben hier aan meegewerkt.

In dit onderzoek werd de genezing van een sleutelbeenfractuur bij een operatieve behandeling vergeleken met een niet-operatieve behandeling met een mitella. 160 patiënten deden mee aan dit onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de resultaten van de operatieve methode niet beter zijn dan een mitella, bij het herstel van de functie. De genezing van het bot verliep wel sneller na een operatie, maar er waren ook meer vervolgoperaties nodig. De conclusie is dan ook dat voor het merendeel van de patiënten een behandeling met een mitella net zulke goede resultaten laat zien als een operatieve behandeling.

Bron: J Bone Joint Surg Am. 2017 Jan 18;99(2):106-112.

Sleutelbeenfractuur, wel of niet opereren?
© 2019 SportmedX | Webdesign: HPU internet services