Onze sportarts Elsbeth was bij de Paralympische Spelen!

Onze sportarts Elsbeth van Dorssen is net terug uit Rio waar ze de medische begeleiding van de Paralympische sporters heeft verzorgd. Wij zijn heel benieuwd hoe zij dit heeft ervaren!

Elsbeth, vertel!
"Wat een mooie ervaring om mee te mogen als sportarts naar de Paralympische Spelen! Samen met de chef arts vanuit het NOC*NSF en een collega sportarts was ik verantwoordelijk voor team NL. De meeste sporten hebben een eigen fysiotherapeut, die waren ook allemaal aanwezig in Rio. We hebben natuurlijk nauw met hen samengewerkt."

In de aanloop naar Rio heb je je goed voorbereid, hoe ging dat?
"Voor het vertrek heb ik de Paralympische sporters, ter voorbereiding, minimaal één keer gezien in Nederland. Ook werd ik door de vaste begeleiding van de teams al geruime tijd goed op te hoogte gehouden over blessures die speelden in de aanloop naar Rio. Doordat ik vooraf goed geïnformeerd was en de sporters allemaal al een keer had ontmoet, kon ik hen tijdens de Spelen beter begeleiden."

En over welke teams mocht jij je als sportarts ontfermen? 
"Ik was verantwoordelijk voor de teams van rolstoelbasketbal, roeien, gewichtheffen en zitvolleybal."

Team NL is tijdens de Paralympische Spelen nog nooit zo succesvol geweest als in Rio de Janeiro. Dat geeft vast een geweldig gevoel!
"Ja absoluut! Kijkend naar de sportprestaties van het hele team NL waren er veel hoogtepunten. Helaas ook een aantal dieptepunten. Dat hoort bij de sport."

Onze sportarts Elsbeth was bij de Paralympische Spelen!

Je hebt gelijk, de dieptepunten mogen we inderdaad niet vergeten. Sporters die jarenlang hebben getraind en alles hebben gegeven, maar ondanks alle inspanningen toch teleurgesteld terugkeren naar Nederland. Pijnlijk, maar zo is de sport.

Je was voor het eerst als sportarts bij de Paralympische Spelen, wat heb je geleerd van de periode in Rio?

"Voor mij was het inderdaad voor het eerst dat ik mee was naar een multi sportevenement en het was ook voor het eerst dat ik de Paralympische sporters op deze manier heb begeleid. De afgelopen periode ben ik dus een stuk wijzer geworden over de classificatiesystemen bij de Paralympische sport en over de sportmedische aspecten van de sporten. Qua type blessures en aandoeningen kon ik mijn ervaring van de begeleiding van de zwemmers, voetballers en eerdere grotere evenementen juist weer heel goed gebruiken, aangezien deze overeen kwamen."

Met welk gevoel kijk je terug op de Paralympische Spelen in Rio?
"Werken in zo’n omgeving is fantastisch. Het is ontzettend bijzonder om deel uit te mogen maken van een team met zo’n commitment, zo’n goede teamgeest en teamsfeer. Het klinkt cliché, maar het voelt daar echt als één familie. De kleur oranje (ook natuurlijk de kleur van SportmedX), helpt daar zeker in mee. Het (grote!) Olympische dorp, alle fantastische sportlocaties en het publiek dat in grote getalen aanwezig was, maken het plaatje compleet. Al met al dus een ontzettend mooie en bijzondere ervaring!"

In 2020 naar Tokyo?
"Als het aan mij ligt: zeker!"

We zijn trots op je Elsbeth!

Het uitzicht op het Olympische dorp.

De Team NL fietsen die goed van pas kwamen om van A naar B te komen in het dorp tussen de wedstrijden door.

Eén van de mooiste wedstrijdlocaties, het meer waar het roeien plaatsvond! Links boven op de berg het bekende Christusbeeld.

Tijdens een zitvolleybalwedstrijd. Wat een sfeer daar!

  

Rolstoelbasketbalwedstrijd van de vrouwen. In het weekend waren er zo'n 15.000 supporters!

Wedstrijd gewichtheffen.

Rolstoelbasketbalwedstrijd van de mannen.

      

© 2019 SportmedX | Webdesign: HPU internet services