HomeLosse pagina's › Sportspreekuur

Sportspreekuur

Het sportspreekuur is een gecombineerd spreekuur van een sportarts, trauma- of orthopedisch chirurg en een sportfysio- of manueel therapeut. Indien nodig ook een sportpodoloog. Dit team houdt een gezamenlijk spreekuur, zodat ze sneller tot een betere diagnose en behandeling kunnen komen.

Het sportspreekuur is bedoeld voor patiënten die graag willen beginnen met sporten, het sporten weer willen oppakken, of last hebben van langdurige blessures. Met name bij sportblessures die verschillende oorzaken kunnen hebben (bijvoorbeeld een liesblessure), of waarbij de behandeling van verschillende specialisten nodig is, biedt het sportspreekuur een uitkomst. Dat kunnen zowel langdurige klachten zijn die onvoldoende herstellen; of acute klachten waarbij snelle beoordeling gewenst is. Daarnaast biedt het spreekuur de mogelijkheid om met korte wachttijden radiologisch onderzoek en/of operatieve behandelingen uit te voeren.

Een consult tijdens het sportspreekuur
Verschillende specialisten bekijken je klacht. Vaak begin je met het maken van een röntgenfoto. Na het bezoek aan de röntgen ga je naar het sportspreekuur. Daar word je onderzocht door de sportfysio- of manueel therapeut en vervolgens door de chirurg of sportarts. Je klachten worden door dit team van specialisten besproken. Eén van de teamleden bespreekt met jou de uitkomsten van het onderzoek, geeft aan wat de diagnose en doet een behandelvoorstel. Soms is eerst nog een vervolgonderzoek nodig. In sommige gevallen kun je aansluitend worden doorverwezen naar de sportpodoloog die ook lid is van het behandelteam. Een consult bij het sportspreekuur kan een uur tot anderhalf uur duren. Dat lijkt misschien lang, maar meerdere specialisten moeten je klacht(en) bekijken, zodat ze snel vanuit verschillende perspectieven de juiste diagnose kunnen stellen.

Verwijzing van de huisarts
Om een afspraak te maken voor het sportspreekuur is een verwijzing van de huisarts nodig. Deze kan een verwijzing geven voor de sportarts (sportgeneeskunde) of voor de trauma- of orthopedisch chirurg tijdens het sportspreekuur. Met een verwijzing van de huisarts, kun je in principe altijd terecht op het sportspreekuur.

Vergoeding door de zorgverzekering
Het sportspreekuur valt onder medisch specialistische zorg in de basisverzekering. Het consult van de fysiotherapeut (of sportpodoloog) wordt afzonderlijk van het consult met de medisch specialist in rekening gebracht. Afhankelijk van je aanvullende verzekering, kan dit extra kosten met zich meebrengen.

© 2019 SportmedX | Webdesign: HPU internet services