Instituut voor sport en bewegen.

Wat is een wielrenkeuring?

Een wielrenkeuring is een keuring die je moet ondergaan voordat je aan diverse wielren evenementen deelneemt. Dit kan bestaan uit verschillende lichamelijke onderzoeken. Na de keuring krijg je een medische verklaring. Voor een KNWU licentie is de wielrenkeuring sinds 2018 niet meer verplicht, wel wordt er door de KNWU geadviseerd om je periodiek te laten keuren. Zo weet je hoe je gezondheid ervoor staat, ontdek je eventuele afwijkingen en het is in belang van je eigen veiligheid en die van anderen.

Wil je een afspraak maken?

Wat houdt een wielrenkeuring in?

Medische verklaring
Een medische verklaring is een schriftelijke verklaring die door een onafhankelijke arts is opgesteld. Hierin staat een oordeel over de gezondheid van de deelnemer op basis van medische gegevens. Een medische verklaring voor een wielrenkeuring bestaat, in tegenstelling tot veel andere evenementen, ook uit een onderzoek uitgevoerd door een (sport)arts.

Sportmedisch onderzoek 
Voor het verkrijgen van een medische verklaring bieden wij verschillende sportmedische onderzoeken aan. Je kunt kiezen uit de volgende onderzoeken:
1. Onderzoek Medische verklaring: basis sportmedisch onderzoek (BSMO+)
2. Groot sportmedisch onderzoek: groot sportmedisch onderzoek (GSMO)
3. Groot sportmedisch onderzoek: groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse, omslagpuntbepaling en VO2max (GSMO+)

 

Welk onderzoek is geschikt voor mij?

De onderzoeksmogelijkheden zijn aangepast aan voorgeschiedenis, sportintensiteit en leeftijd en kunnen onder andere bestaan uit een hartfilmpje, longfunctietest, een uitgebreid onderzoek van de pezen, spieren en gewrichten en een inspanningstest. 

  • Ben je jonger dan 35 jaar? Dan kun je kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest). Onderzoeken: BSMO+, GSMO en GSMO+. 
  • Ben ouder dan 35 jaar? Dan raden wij altijd een onderzoek met fietstest en  inspanning ECG aan. Onderzoeken: GSMO en GSMO+. 
  • Wil je weten waar je omslagpunt ligt? Dan kun je kiezen voor een onderzoek met ademgasanalyse. Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor, waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt heel precies worden gemeten en wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien. Onderzoek: GSMO+. 

Kijk voor meer informatie op www.opgevenisgeenoptie.nl.

Wordt een wielrenkeuring vergoed?

Een wielrenkeuring is een sportmedische keuring die kan bestaan uit verschillende onderdelen. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden een sportmedische keuring uitgevoerd door een sportarts vanuit aanvullende pakketten deels of volledig. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. De kosten van de sportmedische keuring hangen af van de soort keuring. Naast meer inzicht in de gezondheidsrisico’s, levert dit onderzoek ook waardevolle informatie op waar je als sporter nog lang van kan profiteren. Bekijk hier ons tarievenoverzicht.

Maak direct een afspraak voor de sportmedische keuring.

Anderen bekeken ook:

  • Sportmedisch Onderzoek

    Een sportmedisch onderzoek richt zich op het behandelen en voorkomen van blessures en het verbeteren van prestaties bij zowel beginnende als ervaren sporters.

    Lees meer
  • Duikkeuring

    Bij een duikkeuring wordt je onderzocht op medische kwalen waar je onder water last van zou kunnen krijgen.

    Lees meer
  • KNAF Keuring

    Een KNAF Keuring is een keuring die je moet ondergaan als je een wedstrijdlicentie voor autosport wilt aanvragen.

    Lees meer
  • Motorsportkeuring

    Een motorsportkeuring is verplicht voor leden van de KNMV en MON als je een wedstrijdlicentie wilt aanvragen.

    Lees meer
  • Opleidingskeuring

    Een opleidingskeuring moet je verplicht ondergaan voordat je aan sommige opleidingen kunt beginnen.

    Lees meer
  • Parachutekeuring

    Parachutesprongkeuringen moet je ondergaan voordat je kunt parachutespringen en zijn verplicht door de KNVvL.

    Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: