Instituut voor sport en bewegen.

Een rijbewijs B keuring

Een rijbewijs B keuring is vanaf een bepaalde leeftijd verplicht. Wegens een medisch reden kan het ook zijn dat u een keuring moet doen ter beoordeling van uw rijvaardigheid. Bij Sportmedx bieden wij de mogelijkheid tot een keuring van uw rijbewijs. De (sport)arts beoordeelt u aan de hand van een vragengesprek en lichamelijk onderzoek.

Wil je een afspraak maken?

Hoe verloopt een rijbewijs B keuring?

Bij Sportmedx kunt u terecht voor uw rijbewijs B keuring. Onze sportarts zal starten met een vragengesprek ter beoordeling of uw geestelijk in staat bent om een voertuig te besturen. Daarnaast kijkt de sportarts naar eventuele beperkingen en benodigde hulpmiddelen die van invloed zijn op uw rijvaardigheid. Uw bloeddruk wordt gemeten en gezichtsvermogen wordt beoordeelt. Het tweede onderdeel van een rijbewijs keuring bestaat uit een lichamelijk onderzoek.

De sportarts beoordeelt u aan de hand van een OPS score, dat staat voor Oriëntatie & geheugen, Praktische vaardigheden & aandacht en Sociaal & persoonlijk functioneren. De drie categorieën hebben elk hun eigen vragen, die onze sportarts een score geeft van 1 tot 3. Dit levert een totaal score op dat vermeld wordt in uw verslag.

De beoordeling van uw rijgeschiktheid is altijd een combinatie van factoren. Wanneer de sportarts enige twijfel heeft zal hij u doorsturen naar een medisch specialist voor aanvullend onderzoek. De sportarts kan na uw keuring het document makkelijk en snel indienen via Zorgdomein. CBR beoordeelt ontvangen gegevens en regelt de verder zaken omtrent uw rijbewijs B.

Wanneer moet u een keuring voor het rijbewijs doen?

Bent u 75 jaar geworden dan moet u vanaf dan elke 5 jaar een keuring doen om uw rijbewijs te behouden. Naast dat het vanaf een bepaalde leeftijd is kan het ook zijn dat u door een medische reden een rijbewijs keuring moet doen. In beide gevallen wordt u rijgeschiktheid beoordeelt, zodat het veilig is om de weg op te gaan voor u en uw medeweggebruiker.

Wat zijn de kosten van een rijbewijs B keuring?

Een rijbewijs B keuring brengt kosten met zich mee. Bij Sportmedx hanteren wij een tarief van €75,00. Een gemiddelde rijbewijs B keuring duurt maximaal 30 minuten.

Anderen bekeken ook:

 • Sportmedisch Onderzoek

  Een sportmedisch onderzoek richt zich op het behandelen en voorkomen van blessures en het verbeteren van prestaties bij zowel beginnende als ervaren sporters.

  Lees meer
 • Duikkeuring

  Bij een duikkeuring wordt je onderzocht op medische kwalen waar je onder water last van zou kunnen krijgen.

  Lees meer
 • KNAF Keuring

  Een KNAF Keuring is een keuring die je moet ondergaan als je een wedstrijdlicentie voor autosport wilt aanvragen.

  Lees meer
 • Opleidingskeuring

  Een opleidingskeuring moet je verplicht ondergaan voordat je aan sommige opleidingen kunt beginnen.

  Lees meer
 • Parachutekeuring

  Parachutesprongkeuringen moet je ondergaan voordat je kunt parachutespringen en zijn verplicht door de KNVvL.

  Lees meer
 • Sportmedische Keuring

  Een sportmedische keuring is een keuring die u moet ondergaan voordat u kunt beginnen aan bepaalde sporten.

  Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: