Instituut voor sport en bewegen.

Wat is een inspanningstest?

Een inspanningstest is een test waarmee je antwoorden op specifieke vragen die te maken hebben met inspanning van je lichaam kunt beantwoorden. Denk daarbij aan maximale hartslag of waar je hartslagzones liggen. Ook bij vragen over verantwoord sporten, adviseren we in sommige gevallen om eerst een inspanningstest te doen, zodat we een goed advies kunnen geven.

Wil je een afspraak maken?

Wanneer gebruik maken van een inspanningstest?

Ook sporters met specifieke klachten tijdens inspanning kunnen we helpen met een inspanningstest. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld niet begrepen kortademigheid tijdens inspanning, verminderde inspanningstolerantie, verminderd prestatievermogen of hartkloppingen. Afhankelijk van de vraag kunnen we een sportmedisch onderzoek samenstellen om antwoord te krijgen op deze vraag en eventuele onderliggende pathologie aan het hart of de longen aan te tonen of uit te sluiten. 

Welke soorten inspanningstests zijn er?

We maken van gebruik van een fietstest of een loopbandanalyse.

Inhoud fietstest

  • Een maximaaltest met of zonder VO2max meting
  • Een omslagpuntanalyse met hartslagzone bepaling
  • Een inspannings-ECG

Inhoud loopbandanalyse

  • Een maximaaltest met of zonder VO2max meting
  • Een omslagpuntanalyse met hartslagzone bepaling

De loopbandtest bestaat daarnaast uit een beknopte loopanalyse van de sportarts. Een uitgebreide loopanalyse is mogelijk bij onze sportpodotherapeut.

Wordt een inspanningstest vergoed?

De kosten van de inspanningstest hangen af van hoe uitgebreid de test is. Een sportmedisch onderzoek of een verplichte sportkeuring wordt in sommige gevallen (volledig) vergoed door je aanvullende verzekering. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. De kosten van het sportmedische onderzoek hangen vaak af van de onderdelen waar de keuring uit bestaat. Bekijk de tarieven voor het overzicht.

Maak direct een afspraak voor een inspanningstest.

Anderen bekeken ook:

Wij zijn aangesloten bij: