HomeWaar zit je klacht? › Knie

Blessure aan je knie

De knie is een van de grootste en meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam. Een groot deel van het lichaamsgewicht rust er op. Het is het meest blessuregevoelige gewricht bij sporters. Veel voorkomende klachten zijn instabiliteit of het gevoel dat je knie ‘op slot’ zit, in beide gevallen kun je er moeilijk op lopen.

Een knieblessure kan plotseling ontstaan door zogenaamd ‘direct inwerkend geweld’, bijvoorbeeld bij contactsporten. Door slijtage, onjuist schoeisel of een niet goed afgesteld zadel kun je in de loop der tijd ook een blessure ontwikkelen. De drie meest voorkomende knieblessures zijn een blessure aan de voorste kruisband, meniscus en een jumpers knee. Kijk voor meer informatie over knieblessures op www.deknie.nl.

Blessure aan je voorste kruisband
Bij letsel aan de voorste kruisband is er sprake van een scheur in de kruisband, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging. Deze acute blessure gaat meestal samen met een bloeding in de knie, hierdoor wordt de knie dik. Dit kan erg pijnlijk zijn.

Een blessure aan de voorste kruisband kan in sommige gevallen worden behandeld met fysiotherapie. De fysiotherapeut probeert je knie dan te stabiliseren, middels een intensief oefenprogramma. In andere gevallen is een operatie noodzakelijk. In dat geval doen we een reconstructie van de voorste kruisband. Hiervoor zijn verschillende operatietechnieken. De (orthopedisch) chirurgen, die aangesloten zijn bij SportmedX hebben jarenlange en uitgebreide ervaring met deze voorste kruisband reconstructies.

Wil je weten hoe een voorste kruisband reconstructie verloopt? Bekijk dan onze video van de voorste kruisband reconstructie middels de all-inside techniek.

De meniscus
Ieder mens heeft twee menisci in elke knie. De binnenste meniscus loop een grotere kans op beschadiging dan de buitenste. Klachten aan de meniscus kunnen verschillende oorzaken hebben. Door overbelasting,  bijvoorbeeld bij krachttraining, kan een scheurtje in de meniscus ontstaan of door het verdraaien van je knie. Klachten aan de meniscus kunnen ook worden veroorzaakt doordat de elasticiteit van de meniscus afneemt wanneer je ouder wordt.

De behandeling van meniscusklachten is afhankelijk van de ernst en de omvang. In het ene geval volstaan spierversterkende oefeningen van de fysiotherapeut, in het andere geval is een atroscopie (kijkoperatie) nodig. 

Jumpers Knee
Een jumpers knee (letterlijk: springersknie) is een overbelasting van de kniepees. Zeurende pijn in de knie tijdens en na het sporten, kan het begin zijn van een jumpers knee. Verkeerd schoeisel en overbelasting zijn vaak de oorzaak, of een verkeerde afzettechniek bij atleten.

Genezing van een jumpers knee kan erg lang duren. Het is belangrijk dat je de eerste symptomen van de blessure herkent. Wij kunnen je helpen bij het achterhalen van de oorzaak en het samenstellen van een aangepast trainingsprogramma om de klachten te verminderen. Maak hiervoor een afspraak bij één van onze locaties.

Wat nu?
Neem bij klachten aan je knie contact met ons op en maak een afspraak bij SportmedX. Onze specialisten kunnen je dan adviseren over de beste aanpak en behandeling.

Heb je geen verwijzing? Dan raden wij je aan om een verwijzing aan te vragen via je huisarts. Als voorbereiding kun je het intakeformulier downloaden, invullen en versturen naar info@sportmedx.nl, of neem het mee naar je consult.

© 2019 SportmedX | Webdesign: HPU internet services