HomeLosse pagina's › PRP behandeling

PRP behandeling

Injecties met lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma (PRP)

Slijtage of kraakbeenverlies door ouderdom of door sportletsels komt veelvuldig voor, met name in het kniegewricht. Typische klachten zijn ochtend- en startstijfheid, pijn bij belasten en soms ook zwelling van het gewricht. In veel gevallen is de patiënt nog te jong om te worden geopereerd, zijn de klachten nog niet ernstig genoeg of is de slijtage nog te gering. In de periode vóór een eventuele operatie zijn er verschillende behandelopties om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door spierversterkende oefeningen, afvallen of het dragen van zooltjes en braces. Ook pijnstillende injecties kunnen de klachten verminderen.

Een injectietherapie die sinds enkele jaren wordt toegepast is de ACP-therapie (autoloog geconditioneerd plasma), om de pijnklachten te verminderen en de functie van o.a. het kniegewricht te verbeteren. ACP is een vorm van Plaatjes Rijk Plasma (PRP). Hierbij wordt lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma geïnjecteerd in het kniegewricht. Uit recente onderzoeken* is gebleken dat PRP effectiever is dan andere injectietherapieën, zoals kenacort en hyaluronzuur.

Arthrex ACP

PRP behandeling
Meestal vinden er drie injecties plaats met, bij voorkeur, een (tot twee) weken tussen de injecties. De behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd. Je hoeft je niet helemaal uit te kleden, alleen de plek waar bloed wordt afgenomen en de plek waar de injectie wordt gezet. Met een speciaal ontwikkelde injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader in de arm afgenomen. Daarna wordt het bloedplasma gescheiden door middel van een ‘centrifugeertechniek’. Het bloedplasma bestaat volledig uit (actieve) lichaamseigen cellen in een geconcentreerde vorm. Dit wordt vervolgens (bij dezelfde persoon) in het beschadigde gewricht geïnjecteerd. De geïnjecteerde bloedplaatjes (ook wel trombocyten genoemd) bevatten groeifactoren die de artrose of het kraakbeenverlies tot rust brengen, de pijn helpen verminderen en de functionaliteit verbeteren. Doordat de injectie alleen lichaamseigen cellen bevat, is er doorgaans geen sprake van bijwerkingen of complicaties.

Gebruik je bloed verdunnende medicijnen of ontstekingsremmers? Overleg dan met de arts hoe lang van tevoren je met deze medicijnen moet stoppen. Andere medicijnen mag je gewoon innemen. Neem op de dag van de behandeling een medicijnenoverzicht mee.

Na de behandeling
Na de behandeling mag je gelijk weer lopen, maar je mag je knie de eerste 48 uur na de injectie niet te zwaar belasten. Je mag wel fietsen en autorijden. Na twee dagen kun je de dagelijkse activiteiten geleidelijk weer hervatten. De eerste dagen na de injectie kun je meer klachten krijgen. Dit is over het algemeen goed te verhelpen door het behandelde gebied te koelen met ijs en het innemen van een pijnstiller. Indien je een andere pijnstiller dan paracetamol wilt nemen, overleg dit dan eerst met de behandelend arts of de huisarts.

Koorts of roodheid en zwelling op de plek van de injectie kunnen tekenen zijn van een ontsteking. Neem in dat geval, ook bij twijfel, contact op met de behandelend arts van SportmedX.

Het resultaat van een PRP behandeling
Een PRP-behandeling zorgt bij lichte gradaties van artrose voor een vermindering van pijn en klachten en tegelijkertijd voor een functieverbetering. Hierdoor kun je langer lichamelijk actief blijven. Wetenschappelijk onderzoek* laat zien dat PRP effectiever is in het verminderen van pijn en verbeteren van functie dan placebo en andere injectietherapieën. Doorgaans worden de pijnklachten binnen twee tot vier maanden minder en verbetert de functie. Hoe lang dit effect aanhoudt verschilt per persoon. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er 12 maanden na de injecties nog steeds verbetering is in functie en pijn. Soms nemen de klachten weer toe in het verloop van de tijd. Je kunt dan opnieuw kiezen voor een PRP behandeling.

Wanneer kun je kiezen voor een PRP behandeling?
Een PRP behandeling is vooral geschikt voor mensen die last hebben van lichte tot middelzware slijtage /kraakbeenverlies van de knie, oftewel een (beginnende) artrose. Dit komt niet alleen voor bij de ouder wordende mens, maar kan ook het gevolg zijn van een ongeval, sportblessure, overbelasting of eenzijdige belasting. Hoewel het in theorie in alle gewrichten kan voorkomen, richten we ons met name op de knie en de enkel. Op indicatie is een PRP behandeling ook mogelijk voor andere klachten, zoals chronische peesklachten.

Om vast te stellen of een PRP behandeling geïndiceerd is, moet er eerst een goede diagnose worden gesteld. Daarnaast moeten contra-indicaties voor het gebruik van lichaamseigen bloed worden uitgesloten. Bijvoorbeeld wanneer je anti-stollingsmedicatie die je niet (tijdelijk) kan stoppen. Daarnaast wordt er gekeken of er andere (aanvullende) behandelingen mogelijk zijn, zoals oefentherapie en braces.  Voor het stellen van de juiste indicatie en diagnose heb je een verwijzing nodig van de huisarts voor een consult bij de medisch specialist (meestal een orthopedisch chirurg, traumachirurg of sportarts) van SportmedX.

Risico’s
Een PRP injectie is een veilige behandeling. Iedere injectie brengt echter bepaalde risico’s met zich mee. Mogelijke complicaties zijn een infectie of een bloeduitstorting. Daarnaast bestaat er altijd een kans dat het gewenste effect van de injectie uitblijft of een slechte opname van de injectievloeistof. Om een infectie te voorkomen wordt de huid goed gedesinfecteerd en vanzelfsprekend wordt er gewerkt volgens de geldende protocollen met betrekking tot hygiëne en infectiepreventie.

Kosten
De diagnose rondom kraakbeenverlies en het advies voor een PRP behandeling valt onder de basisverzekering.
De PRP behandeling wordt op dit moment niet vergoed door de zorgverzekeraars. De kosten zijn 95 euro per injectie. Over het algemeen vinden er drie injecties plaats.

Meer informatie of een afspraak maken
SportmedX heeft ruime ervaring met PRP behandelingen. Sinds 2015 behandelen wij patiënten met PRP injecties. De PRP behandeling wordt uitgevoerd door deskundige sportartsen op de SportmedX locaties in Apeldoorn en Enschede. Heb je vragen, wil je meer informatie over PRP injecties of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

*Bronnen:

  • Smith, P.A. (2016). Intra-articular autologous conditioned plasma injections provide safe and efficacious treatment for knee osteoarthritis, The American Journal of Sports Medicine.
  • Meheux, C.J., McCulloch, P.C., Lintner, D. M. (2015). Efficacy of intra-articular platelet-rich plasma injections in knee osteoarthritis: a systematic review, The Journal of Arthroscopic and Related Surgery.

 

© 2019 SportmedX | Webdesign: HPU internet services