HomeWaar zit je klacht? › Heup

Blessure aan je heup

Blessures aan de heup komen geregeld voor bij sporters. Het heupgewricht bestaat uit de kop van het bovenbeen en de kom in het bekken. Met alle spieren die om de heup en het bekken heen liggen zorgt het heupgewricht ervoor dat het been in alle richtingen kan bewegen. Veelvoorkomende blessures van de heup zijn:

Slijmbeursontsteking
Een slijmbeursontsteking is over het algemeen een overbelastingsblessure. De meest voorkomende slijmbeursontsteking zit aan de buitenkant van de heup. Dit kan ontstaan doordat de spieren rondom de romp/bekken en heup niet sterk genoeg zijn voor de belasting, of niet goed samenwerken. Soms is een val op de heup de oorzaak van een slijmbeursontsteking. 

Slijtage
Slijtage van de heup komt met name voor bij de oudere sporters. De kwaliteit van het kraakbeen wordt minder en sporten kan pijnlijk worden. Onze specialisten helpen je graag om zo lang mogelijk te blijven sporten. Soms kan dit in je eigen sport met behulp van een oefenprogramma om de spieren te versterken. In andere gevallen kijken we met je mee naar alternatieven om toch van het sporten te kunnen genieten en zo lang mogelijk actief te blijven.

Acute spierblessures en overbelasting
De sportartsen en fysiotherapeuten van SportmedX zijn gespecialiseerd in acute spierblessures en klachten door overbelasting. Zij zullen eerst op zoek gaan naar de oorzaak van de pijnklachten, waarna de spieren rondom de heup met een specifiek oefenprogramma worden versterkt.

Labrum
Bij een blessure aan je heup kan het ook specifiek gaan over een blessure aan het labrum. Dit is de ring van de kom van het heupgewricht. Kenmerkende klachten zijn pijn bij belasten, pijnlijke klik bij buigen en functiebeperking. Bij deze blessure moet röntgenonderzoek worden gedaan of een MRI scan worden gemaakt.

Wat nu?
Als je last hebt van klachten aan je heup, maak dan een afspraak bij SportmedX. Onze specialisten proberen de oorzaak te achterhalen en geven je een gericht oefenschema om je belastbaarheid te verbeteren. Soms is een injectie in de slijmbeurs nodig om deze tot rust te brengen voordat je goed kunt oefenen.

Heb je geen verwijzing? Dan raden wij je aan om een verwijzing aan te vragen via je huisarts. Zonder verwijzing kun je wel een afspraak maken bij het spreekuur van de fysiotherapeut voor een uitgebreid advies. Als voorbereiding kun je het intakeformulier downloaden, invullen en versturen naar info@sportmedx.nl, of neem het mee naar je consult.

© 2019 SportmedX | Webdesign: HPU internet services