HomeWaar zit je klacht? › Enkel

Blessure aan je enkel

De enkel is een kwetsbaar gewricht bij sporters. Veel voorkomende blessures aan en rondom de enkel zijn enkelbandblessures. Deze kunnen worden veroorzaakt door overbelasting, verstappen, verdraaien of lichamelijk contact. Soms komt er zelfs zoveel kracht op een weefsel te staan dat het kapot gaat. Dat is het geval bij een spierscheuring of een verrekking.

Enkelbandblessures
Een scheuring van de enkelband komt vaak voor bij sporters. Behandeling kan in veel gevallen door deze goed in te tapen. Na een paar weken is de enkel meestal weer stabiel. Wanneer de klachten het toelaten, is het belangrijk om de spieren rond de enkel te trainen met oefeningen waarbij je op één been staat. Als er in het dagelijks leven geen klachten meer zijn, kun je de training weer voorzichtig opbouwen. Blijft de enkel instabiel, dan kan een operatie alsnog nodig zijn. Ook in geval van kraakbeenletsel of loszittende deeltjes in het gewricht is een kijkoperatie noodzakelijk.

Wat nu?

Bij acuut enkelletsel is het belangrijk om te bepalen of het gaat om een verrekking of een scheuring van de enkelband. Na een paar dagen rust kun je dit goed beoordelen. Bij een verrekking kun je de enkel na een paar dagen rust weer gewoon belasten. Als de enkel nog niet stabiel is, gaat het meestel om een scheuring. Maak in dat geval een afspraak bij SportmedX, want dan heb je de juiste behandeling nodig. Een scheuring gaat niet vanzelf over. Onze specialisten bekijken je klachten en stellen een behandelplan op voor een sneller herstel. 

Heb je geen verwijzing? Dan raden wij je aan om een verwijzing aan te vragen via je huisarts. Als voorbereiding kun je het intakeformulier downloaden, invullen en versturen naar info@sportmedx.nl, of neem het mee naar je consult.

© 2019 SportmedX | Webdesign: HPU internet services