HomeWaar zit je klacht? › Onderrug

Blessure aan je onderrug

Een blessure aan de onderrug kan worden veroorzaakt door overbelasting van de lage rugspieren of een spierverrekking door een plotselinge draaibeweging. Dit wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Kenmerkende klachten zijn steken en stijfheid laag in de rug bij beweging.

Een andere oorzaak kan een stoornis in het SI-gewricht (sarco-iliacaal-gewricht) zijn. Het SI-gewricht zit tussen de uiteinden van de wervelkolom (heiligbeen) en de beenderen van het bekken. Ook de wervellichamen en tussenwervelschijven kunnen klachten geven, o.a. in de vorm van een hernia.

Rughernia
Een rughernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf in de rug. Met name in de wedstrijdsport waar veel schokbewegingen voorkomen, zoals hardlopen en tennis, moeten de klappen van het neerkomen op de grond verwerkt worden door de tussenwervelschijven, de gewrichten, het kapsel en de spieren in de onderrug. Als je te weinig tijd neemt om te herstellen, ontstaat er steeds opnieuw een microtrauma. Bij langdurige belasting kan het omhulsel van de tussenwervelschijf met name aan de achterkant zwakker worden, waardoor de inhoud kan uitpuilen. Dan is er sprake van een hernia.

Kenmerkende klachten bij een hernia zijn: schietende pijn in één been, soms met krachtsverlies, prikkelingen of tintelingen. Dit wordt ook wel ischias genoemd. Om een hernia vast te kunnen stellen is een CT scan of het MRI onderzoek nodig.

Na rust en specifieke oefeningen trekt de uitpuiling zich weer terug en versterkt het omhulsel zich weer met littekenweefsel. Soms is het nodig om de inhoud van de tussenwervelschijf op te lossen deze in te spuiten met een speciaal medicijn. Wanneer dit ook geen oplossing biedt, is een operatie nodig.

Wat nu?
Als je last hebt van bovenstaande klachten dan raden we je aan om je sportactiviteiten tijdelijk te staken en een afspraak te maken bij SportmedX.

© 2020 SportmedX | Webdesign: HPU internet services